Ingatlankereső

Balaton északi part

Kód: eladó-vízparti-terület-Te-271

Természetvédők, természetkedvelők

Halász, vadász, madarász beállítottságú ember, úgy nyaralhat itt mint egy pákász.

Balaton északi partján, a vasút és a vízpart között, eladó egy közvetlen vízparti, 2902 m2 térmértékű, az ingatlan nyilvántartás szerint rét és út megnevezésű, a valóságban háborítatlan ősnádas. Az ingatlanból egy kb. 16 m x 40 m terület rét, a többi része, ősnádas. A területen egy kb. 2,5 x 4,0 m külméretű szilárd falazatú építmény található. Szennyvízcsatorna nincs, ellenben a vezetékes ivóvíz és a villany megoldható.

Ez a vadregényes, nádasos földterület annak az elhivatott természetkedvelő embernek a legjobb, aki az emberek helyett, inkább állatokat szeretne látni, különös érdeklődést mutatva a természet értékei iránt. Természetfotósnak, ornitológusnak ez egy paradicsom.

A terület kb. 20 m szélesen csatlakozik a Balaton medréhez. A Balaton medre itt nem nyílt víz, hanem a fent említett láp, mocsár és nádas, a törvényes közvetlen vízkapcsolat megoldása nehézkes. A legközelebbi vízkapcsolat a kb. 350 méterre található csónakkikötő és a kb. 1000 méterre lévő strand.

Az ingatlan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szerves része. A területen szigorúan csak a természetes állapot megtartását, visszaállítását biztosító tevékenység végezhető.

A Rendezési Terv szerint MÁ-5 mezőgazdasági általános terület besorolású területre építeni nem szabad, de időszakosan lakóautó, sátor, nádkunyhó, leskunyhó, esőbeálló, cölöpökre, lábakra, vagy fára állított magasles, rönk, pad, erdei bútor, erdei WC elhelyezhető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park engedélyével.

A les lehet hordozható, ideiglenes, vagy állandó. Áttört drótfonatból, max. 2 m magasan, lábazat nélküli oszlopokon létesíthető kerítés. Tüskésdrót legfeljebb 3 sorban, a balesetvédelmi előírások betartásával felhelyezhető.  

A területen lévő fák kiváló helyet biztosítanak a prédára leső ragadozó madaraknak barna rétihéja, rétisas. Természetfotósnak, ornitológusnak, halász,– vadász,– madarász ember itt megfigyelheti, a madarak életét, költését, fiókanevelését, a ragadozó madarak viselkedését anélkül, hogy megzavarná őket. 

Amennyiben a Vevő kialakítja a tanösvényt, lehetősége kínálkozik az ide betévedőknek arra, hogy megfigyelhessék a Balaton élővilágát, hogyan vegyék el a természettől a szükségleteiket, az itt őshonos élővilág zavarása nélkül úgy, hogy a természet értékei ne sérüljenek. 

A képen látható, hasonló vizes tanösvény létesíthető a nyílt vízig, pallókkal.

A nádas tele van különféle védett énekesmadarakkal. A képeken a nádirigók láthatók.

A nádasban megbújva, észrevétlenül lehet a vízi világot szemlélni.

Nagy a  vízi élet. A képeken a pézsmapocok és egy béka látszik.

A teknősök és a vízisiklók is jól érzik magukat. 

A kép, a háborítatlan ősnádast ábrázolja.

A nádas otthont ad a vízimadaraknak búbos vöcsök, vízityúk, vadkacsa, nádirigó, nádi poszáta, nádiveréb, búbos vöcsök…stb és a halaknak.

Bejárnak ide az őzek a szarvasok és a vaddisznók is. Az első képen egy vadcsapás, a második képen őzek lábnyomai, a harmadik képen a vaddisznótúrás látszik.

 Ezen a vízparti területen úgy élhet, mint egy pákász.

A földterületet a 2013. évi CXXII. Földtörvényben rögzített feltételeknek megfelelő személy vásárolhatja meg. Az adásvétel során a környező szomszédoknak, helyben gazdálkodó gazdáknak, bérlőknek, illetve a törvényben meghatározott személyeknek elővásárlási joguk van a területre.

Az ingatlan sarokpontjainak GPS koordinátáit kérésre megadjuk. Az érintetlen természeti környezetben lévő vadregényes vízparti földterület vételára: 45 millió Forint.

Lőkös Gáborné (Erika) Ingatlanpiaci elemző és értékesítési szakértő, telefon 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné (Erika) Ingatlanpiaci elemző és értékesítési szakértő, telefon 06-30-218-0000

A vizparti.hu honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.